blog

Jak jsem se dostala k malbě na zeď?

Malování byl můj první kroužek ve 4 letech, tenkrát v Libčicích nad Vltavou v místní ZUŠ. Byla jsem tam nejmenší a nejmladší. Když se mi tenkrát ptali čím bych chtěla být, jednou z prvních odpovědí bylo malířka. Akorát už tenkrát jsem si říkala, že teda nudné "akademické" obrazy rozhodně malovat nebudu a jediná moje představa malířky bylo mít obrazy v galerích a malovat pro ně.

Malování v ZUŠ mi vydrželo cca do primi na osmiletém gymnáziu (6. třídy). Už jsem tehdy dojížděla do jiného města, změnili nám moji milovanou paní učitelku a já tu novou prostě nevydýchala.

Někdy v pubertě mne napadlo, že bych si udělala něco s pokojíčkem. Výměna nábytku tenhdy nepřipadala v úvahu, cokoliv měnit vlastně nešlo. Tak jsem přišla s tím, že bych si teda pokoj nějak vymalovala. No tento nápad se nesetkal s nadšením mých rodičů, a tak to zůstalo jen u nápadu.

Když jsem se na gymplu nakonec rozhodovala kam na vysokou školu, napadlo mne díky k lásce k historickým městečkům a architektuře studium architektury a urbanismu na ČVUT. Takže jsem opět začala chodit na místní ZUŠ a skoro každodenně kreslit. Již tam byla jiná paní učitelka, nadšení z dětských let bylo pryč, ale byla to pro mne tak trochu nutnost. Na architekturu se dělaly talentové zkoušky a bez nich to prostě nešlo.

Během studia architektury jsem zavítala i do katalánské Barcelony. Zde jsem objevila fresku románského kostela Sant Climent de Taül z Vall de Boí, která je v současné době umístěná - transferovaná v muzeu Nacional d'arte de Catalunya. Do té doby byly pro mne galerie jen nudná zábava z povinných školních exkurzí. U této fresky jsem si musela sednou na zem a v tichu před zavírací dobou ji obdivovat.

Po rozvodu jsem si zařizovala svůj vlastní první vysněný byt. Ano, přišel mi přesně ten typ bytu, co jsem chtěla . Chtěla jsem přesně takový, který bych si mohla zrekonstruovat podle svého v potřebné lokalitě. Z panelového 1+1 jsem udělala 2+kk, aby měl Martínek svůj pokoj. Už při plánování pokoje pro syna jsem věděla, že mu tam prostě něco pěkného namaluji. Namalovala jsem mu tam krásné dinosaury. Dodnes mi lidé nevěří, že to je moje "první" malba na zeď či že to není tapeta . Pak jsem mu začala malovat další zeď s poličkami a zvířátky a sobě taky něco do obývací části....

Den po té co přišlo, že bych třeba mohla malovat i pro ostatní přišla první zakázka, a pak další...